Kombucha

Wat is kombucha?
Kombucha is een probiotische drank op basis van sterke thee. Door de levende organismen is het een uitstekende aanvulling van ons dieet en helpt het bij de spijsvertering.

De meeste mensen kennen intussen wel de supermarkt-kombucha. Thuis brouwen is echter veel interessanter, en niet alleen omwille van de gepersonaliseerde smaak! Kombucha die je in de winkel koopt, is vaak gesteriliseerd, wat eigenlijk het weldoende effect teniet doet.

Toegegeven, deze blubber, de zogenaamde SCOBY, ziet er niet zo smakelijk uit. Toch maken we hiermee een zoete of kruidige frisdrank, volledig volgens je eigen smaak.

Ook kinderen mogen van deze drank genieten. Kinderen en jong-volwassenen zijn van harte welkom in de workshop. Per volwassen deelnemer mag er zelfs 1 kind (-12) gratis mee.

De workshop
Tijdens de workshop leer je hoe je de kombucha thuis kunt opkweken tot een volwaardige cultuur. We bekijken ook wanneer het fout kan gaan, en wat je dan kunt doen. Verder leggen we uit hoe je de kombucha kunt parkeren in een "hotel" als je even geen tijd hebt om ernaar om te zien, of als je een backup wilt.

We bespreken ook een aantal andere toepassingen zoals kombucha-azijn, kombuchazalf en kombuchaleer.

Je krijgt een stuk SCOBY mee naar huis, tesamen met starterkultuur, bokaals en flessen om thuis direct aan de slag te gaan.

Lektuur
Een goed boek over Kombucha is "The Big Book of Kombucha" door Hannah Crum en Alex LaGory. Je kunt het kopen via Amazon.