Kefir

Wat is Kefir?
Kefir is een probiotische drank. Dat wil zeggen dat er levende organismen inzitten. Het bevat hopen gisten en bacterieën die helpen bij de spijsvertering. Het is een beetje zoals yoghurt, maar waar yoghurt slechts 1 enkele bacterie bevat, bevatten kefir tientallen verschillende soorten levende organismen die een positieve invloed hebben op je lichaam.

Je kunt het gewoon als limonade drinken, maar ook tijdens het sporten of om te helpen bij gevoelige darmen, bestrijding van stress en depressie en het opkrikken van je immuunsysteem.

Ook voor kinderen
Overigens mogen ook kinderen deze dranken drinken. Hoewel het gaat om een fermentatieproces, bevatten deze dranken niet meer alcohol dan een fruitsapje. Bovendien zijn ze zeer calorie-arm. Kinderen en jong-volwassenen zijn van harte welkom in de workshop. Per volwassene mag er zelfs 1 kind (-12) gratis deelnemen.

De workshop

Wij werken met waterkefir in tegenstelling tot melkkefir. Deze kefir bevat dus geen zuivel en is volledig vegan. Maar je hoeft geen veganist te zijn om dit lekker te vinden of om er de voordelen van te ondervinden!

In de workshop leer je wat kefir korrels zijn, hoe je ze gebruikt om de drank te brouwen en hoe je je kefir smaak geeft en bottelt.

Je krijgt voldoende kefir korrels mee naar huis om levenslang je eigen kefirdrank te brouwen. Bovendien geven we tal van tips over hoe je de smaak kunt variëren en je kefir in optimale conditie kunt houden.

We bekijken ook enkele afgeleide produkten, zoals een dipsausje op basis van kefir korrels en gezichtsmaskers.

Voor een mooie start krijg je beugelflessen en bokalen mee zodat je thuis direct aan de slag kunt.

Tips

  • Regelmaat:
    Kefir wordt best om de twee dagen gebotteld. Geef het een plaats in je leven en plan in om bijvoorbeeld elke maandag, woensdag en vrijdag met je kefir bezig te zijn.
  • Als je even geen tijd hebt:
    Prepareer zoals gewoonlijk de kefir. In plaats van je bokaal bij kamertemperatuur te laten staan, zet je hem in de koelkast. Zo kan de kefir maximaal twee weken overleven. Giet de vloeistof weg want de smaak zal niet zo goed zijn. Prepareer daarna zoals gewoonlijk een volgende batch. Die kun je dan na twee dagen weer gewoon drinken.
  • Als je lang geen tijd hebt:
    Je kunt de kefirkorrels drogen tussen een handdoek. Op die manier blijven ze enkele maanden goed. Reanimeren in water en suiker, de eerste batch ook weer niet gebruiken om te drinken.